Klimathotet har nått modevärlden

Klimathotet, shoppingtrender och en förklaring till hur man får ett företag att omsätta 9 000 miljoner euro. Tre diskussionspunkter när Svensk Handel ordnade branchdag.

Det här är andra året i rad som Schenker och Svensk Handel anordnar mässan Fashion & Retail. Årets tema var Slow Fashion, hållbar konsumtion och trender som ska gå lite långsammare. Den första delen av dagen gick i självkritikens tecken.

Johan Trouvé, operativ chef på Schenker berättade att transportsektorn är den enda bransch som ökar sina koldioxidutsläpp och att det är dags att göra något åt den nu, inte till hösten eller 2015.

Slut med slit och släng

Sedan gick trendspanaren Stefan Nilsson upp på scenen och berättade att överkonsumtion är ersatt av anti-konsumtion. Folk har tröttnat på att handla nytt hela tiden och den klassiska slit och slängmentaliteten är på permanent utdöende.

- Människor har börjat associera shopping med Paris Hilton och Britney Spears och allt det de står för, förklarar Stefan Nilsson medan han klickar fram enorma bilder på när Britney Spears med något vansinnigt i blicken rakar av sig håret.
Klimathotet har under de senaste månaderna diskuterats flitigt på fikaraster, i tidningar och i styrelserum. Även modeindustrin har vaknat till och de flesta stora klädkedjor har presenterat ekokollektioner under året.
Stefan Nilsson tror dock inte att det räcker med att bara byta ut den vanliga bomullen mot ekologisk och fortsätta som alltid. Snart vill konsumenter även ha koll på hur prylar fraktas och varifrån energin man tillverkar dem med kommer. Dessutom har secondhand blivit stort samtidigt som folk uppenbarligen inte längre känner för att betala för allt.

- Vi måste börja förhålla oss till ordet gratis och i stället ta betalt på andra ställen. Pirate Bay är bara början, förklarar Stefan Nilsson och publiken ser både skeptisk , engagerad och lite rädd ut.

Butiker saknar lager

Mässan byter abrupt inriktning när José Luis Nueno, professor på Handelshögskolan i Barcelona, förklarar hur bolaget Inditex lyckats bygga upp omkring 3 700 butiker runt omkring i världen.

Det spanska företaget, som bland annat äger klädkedjorna Zara och Massimo Dutti, har slutat med säsongsmode och släpper i stället omkring 20 kollektioner varje år samtidigt som butikerna saknar lager. Kläderna tillverkas snabbt och skickas direkt till ett stort lager som butikerna i sin tur kan beställa precis vad de behöver från.

- Eftersom det går så fort kan man slänga spåkulan, man behöver inte längre gissa vad som kommer att bli mode. Butikerna får heller inga kläder över som de behöver rea ut, förklarar José Luis Nueno.

Modeimperiet använder sig inte heller av reklam, de pengarna lägger de i stället på att bygga enorma fönster som visar upp kläderna och fixa snygga butiker på attraktiva ställen. Hur och i vilka miljöer man presenterar kläderna har blivit väldigt viktigt.

- Mina barn kommer troligtvis att börja lyssna på den musik jag lyssnar på innan de börjar handla i de affärer jag går till. Hur och vart man handlar har blivit en lika stor, eller ibland större, identitetsmarkör som vilken musik man lyssnar på, resonerar José Luis Nueno.

 

José Luis Nueno opinion citation in Elisabeth Alvenby’s article published in GP, September 22th, 2009

Ir al artículo: http://www.gp.se/ekonomi/1.159279-klimathotet-har-br-natt-modevarlden

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

*