Els horaris del segle XXI esquiven Espanya

Carlos Slim ha plantejat recentment que la jubilació s’ajorni fins als 75 anys i que les setmanes laborals puguin ser de només de tres dies. A Suècia hi ha empreses que comencen a aplicar una fórmula trencadora que consisteix a reduir la jornada laboral dels treballadors fins a les sis hores pagant-los el mateix. I a Catalunya hi ha experiències pioneres i reconegudes d’empreses com Cyberclick, que no fixen horaris als seus empleats -que poden optar pel teletreball-, que són avaluats només en funció dels objectius fixats. Però malgrat això, a Espanya la flexibilització dels horaris laborals segueix sent poc més que una utopia.

Suspens en conciliació
I això que les dades europees afirmen que els espanyols treballen 280 hores més a l’any que els alemanys, i dormen 40 minuts menys al dia que la mitjana europea, una circumstància que afecta la productivitat.

Montalvo, no obstant, no creu que una iniciativa com la sueca sigui aplicable a Espanya. “No ho veig gens factible a Espanya, no tenim feines on sigui possible generar tanta productivitat per compensar la retallada d’hores de treball”, raona. La mateixa opinió té el professor de l’Iese José Luis Nueno. “Aquí les millores de productivitat no passen per millores tecnològiques, com al centre i al nord d’Europa, sinó per allargar les jornades o reduir sous”, explica, i recorda la dependència que té Espanya del sector serveis. Aquest expert lamenta igualment la falta de flexibilitat en les lleis laborals per fer front al que reclama el mercat.

Espiral de pobresa
En canvi, Luis Recuenco defensa que les mesures escandinaves sí que tindrien un efecte positiu en l’economia espanyola. “La primera causa per la qual els empresaris no contracten més és la falta de demanda per als seus productes”, recorda.

Potser Nueno és qui exposa de manera més crua les dificultats que té Espanya per sumar-se a l’impuls global per flexibilitzar els horaris dels treballadors: “Quan tinguem plena ocupació ja ens podrem plantejar refinaments”.

 

Article d’Albert Vidal publicat al diari ARA el 8 de novembre de 2015.
Llegir article: http://www.ara.cat/economia/horaris-segle-XXI-esquiven-Espanya_0_1463853620.html 

Etiquetas: , , ,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

*